Ga naar de inhoud

Trillingsmetingen

Van buitenaf de inwendige conditie van een installatie bepalen.

Hoe ontstaan trillingen?

Trillingen aan machines kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een defect kogellager of door onbalans.
Een trillingsanalyse kan aan een machine uitgevoerd worden om te bepalen welk onderdeel defect is of welk component (bijv aandrijving) de trilling veroorzaakt. Deze analyses worden gedaan om stilstand van machines te voorkomen. Daartoe zijn wel regelmatige metingen noodzakelijk. Door middel van een trillingsopnemer wordt een trilling op bijvoorbeeld het lager gemeten en opgeslagen in de datacollector. De gemeten trilling geeft de beweging van het gemeten oppervlak aan.

Golfvorm ontleden

Door middel van een fourieranalyse wordt de golfvorm ontleedt in een aantal sinussen die op een bepaalde frequentie een bepaalde amplitude hebben. Zo wordt de typische trillingsgrafiek met op de horizontale as de frequentie en op de verticale as de amplitude verkregen. Het klassieke spectrum loopt tot een bereik van wel 100x het toerental van het bewegende onderdeel. Foutfrequenties verschijnen als amplitudes. Door het vergelijken van verschillende metingen in de tijd kan een ‘trend’ optreden in stijgende of dalende foutfrequenties welke kunnen wijzen op een opkomende fout of fouten.

Uitvoering van trillingsanalyses

Trillingsanalyses worden voornamelijk uitgevoerd voor het opsporen van o.a.:

  • Onbalans
  • Lagerconditiebeoordelingen
  • Speling of loszittende onderdelen
  • Smeringsproblemen
  • Slijtagebeeld (bij bijv tandwielkasten)


Wij beschikken over apparatuur om deze werkzaamheden voor u uit te voeren en samen te vatten in duidelijke rapportage, eventueel met vervolgadvies.

VCA VOL

Met meer dan 15 jaar ervaring in Preventief en Predictief machineonderhoud staan we borg voor een professionele en efficiënte aanpak van het totale Werktuigbouwkundig Onderhoud. We beschikken wij over goed uitgeruste service wagens met specifieke tools. Al onze specialisten zijn in bezit van VCA VOL.

GESPECIALISEERDE METINGEN EN INSPECTIES

In combinatie met ons netwerk van collega bedrijven kunnen wij u ook bedienen op het gebied van gespecialiseerde metingen en inspecties (werktuigbouwkundig als elektrotechnisch Op deze wijze kunnen wij u met vrijwel alle disciplines van dienst zijn met voor u maar één aanspreekpunt! Tip in deze: ook voor stroomdoorgang en onderbelasting bij lagers bent u bij ons aan het juiste adres. Als het inspectiewerk kan door ons worden verzorgd dus het complete onderhoud bij één aanspreekpunt = ontzorgen!
Kan de reductie zijn in levensduur van een lager bij een uitlijnfout
0 %
Van vroegtijdige lageruitval kan voorkomen worden
0 %
Levensduurverlenging kan gerealiseerd worden met condition monitoring
0 %

Kies voor betrouwbaarheid