Ga naar de inhoud

Ultrasoon meten

Al 4000 jaar lang smeren we onze machines en draaiende onderdelen om hun efficiëntie, betrouwbaarheid en levensduur te verbeteren. Een goede smering van de lagers betekent voor de machine minder oppervlaktecontact, ongewenste wrijving, overmatige verhitting, metaal-op-metaalcontact en slijtage. 

Thermografie en boroscopie inspecties

Smering beschermt kogel- en rollagers niet alleen tegen zichzelf door wrijving te verminderen, maar biedt ook bescherming tegen corrosie en omgevingsfactoren. In de industriesector is vet het uitverkoren smeermiddel, omdat het gemakkelijk aan te brengen is en omdat het de lagerbehuizing een beschermlaag biedt tegen omgevingsfactoren.

In het licht van een procedure die al 4 millennia lang zo betrouwbaar blijkt, is het verwonderlijk dat zo veel voortijdige lagerdefecten aan smering te wijten zijn. De oorzaken zijn een verkeerd smeermiddel, een verkeerde hoeveelheid smeer en een ongepast smeerinterval, maar ook vervuiling en verslechtering van het smeermiddel. 

Met ultrasone inspecties kunnen verschillende fouten gevonden worden terwijl de installatie normaal in bedrijf blijft. Dit biedt vele voordelen. Zo zijn wij in staat om middels ultasound een lagerconditie te monitoren en de smering / smeerproblemen te detecteren.

Ultrasoon onderhoud

Hoe lagers correct smeren en nooit meer te veel of te weinig smeermiddel gebruiken?
De toestand van een lager monitoren met een ultrasoon toestel is de enige manier om te weten wanneer dit smering nodig heeft. Als na verloop van tijd het lagervet verslechtert, verhogen de wrijvingsniveaus: dit kan gedetecteerd worden met ultrageluid. Het lager moet gesmeerd worden met vet om zijn levensduur te verlengen en een defect te voorkomen.

Met een ultrasoon toestel kunnen gebruikers een lager tijdens het smeren nauwkeurig monitoren. Als assistentie bij het smeren worden er zowel auditieve als visuele voorstellingen van het decibelniveau van de lagers weergegeven. Wanneer er smeermiddel op het lager aangebracht wordt, zullen de decibelniveaus dalen. Zodra de dB-niveaus opnieuw lichtjes stijgen, weet u dat u het optimale smeerniveau bereikt hebt.

Hoe bepalen wanneer een lager smering nodig heeft?
Metingen met uw ultrasoon toestel vormen de beste en eenvoudigste manier om te bepalen wanneer uw lagers gesmeerd moeten worden. Waarnemingen van veranderende dB’s zijn het eerste duidelijke signaal dat uw lager onderhoud nodig heeft. Een referentieniveau bepalen is de eerste stap.

Thermografie-4

Veel voorkomende fouten:

Gebruik ultrageluid om drie fouten te vermijden die vaak voorkomen bij de smering van een lager:

 • Fout nr. 1: Een smering op basis van vooraf bepaalde intervallen

Er zijn talrijke parameters die de smering van een uitrusting beïnvloeden (belasting, omgeving, temperatuur, enz.).

Het is belangrijk rekening te houden met al deze omstandigheden en niet enkel met de factor ‘tijd’ gebaseerd op een theoretische berekening.

 • Fout nr. 2: Een teveel of tekort aan smeermiddel

Overmatig of onvoldoende smeren leidt tot de slijtage of het voortijdige breken van het lager.

In het eerste geval begeeft het lager het na een tijdje door een verhoogde temperatuur en meer wrijving, en in het tweede geval door contact van metaal op metaal.

 • Fout nr. 3: Ultrasone technologie enkel in luistermodus gebruiken

Enkel op het gehoor afgaan, zonder meting of registratie, wordt niet aanbevolen want dit is veel te subjectief.

Uitsluitend een vergelijkende analyse van de toestand van het lager voor en na de smering blijft objectief. 

Ultrasoon meten

Voordelen van ultrasoon voor het toezicht houden op de lagerconditie

Een ultrasoon inspectieprogramma voor het toezicht houden op lagers voorziet u van:

 • Vroegtijdige waarschuwing van lagerschade
 • Detecteren van gebrek aan smering
 • Voorkomen van onder- en oversmering
 • Software om te assisteren bij uw werk proces en analyse

 

Ultrasound kan gebruikt worden op alle lagersnelheden (hoog, medium en laag). Als toevoeging, omdat ultrasound een hoog frequent kort golf is, en het mogelijk om conflicterende achtergrondgeluiden er uit te filteren om zo te concentreren op het specifieke testpunt dat geïnspecteerd moet worden.

Mechanische verplaatsing produceert een breed spectrum van geluid. Een grote bijdrage van stress in machines is wrijving. Door te focussen op een smalle band van hoge frequenties, detecteert de Ultraprobe subtiele veranderingen in amplitude en geluidkwaliteit geproduceerd door operationele apparatuur. Daarna moduleert de Ultraprobe de normaal niet te detecteren geluiden en maakt deze hoorbaar voor ons om vervolgens via de headset te horen en te zien op het display voor het trenden, vergelijken en analyse.

Uit verschillende onderzoeken is vastgesteld dat het monitoren met ultrasoon zeer vroeg waarschuwt voor lagerschades. Verschillende stages van lager defecten zijn vastgesteld:

 • • 8dB boven basiswaarde geeft gebrek aan smering aan
 • • 12dB boven basiswaarde is het begin van lagerschade
 • • 16dB boven basiswaarde geeft een verder gevorderd stadium aan van lagerschade (zichtbare schades)
 • 35-50dB toename boven basiswaarde zware lagerschade aangeeft

 

Er zijn drie methodes voor het ultrasound monitoren van lagers:

 • Vergelijken: Vergelijk dezelfde type lagers en let op afwijkingen, makkelijk en snel om te doen
 • Historisch: Creëer een trend over tijd van de gemeten waarden.
 • Analytisch: Maak gebruik van software met een gëintegreerde lagerfout calculator

 

Creëer een basiswaarde:

 • 1e alarm = indicatie van gebrek aan smering
 • 2e alarm = vroegtijdige waarschuwing van lagerschade

Na een upload van nieuwe data van de route zullen de rapportage functies in de software u helpen om snel en makkelijk een smeringsrapport te maken.

Kies voor betrouwbaarheid